Вітаю Вас Гість | RSS

Четвер, 28.03.2024, 17:55



Меню сайту
Розкажіть про сайт друзям:
Пошук
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Наші партнери:
PEGAS Touristik

Наша кнопка:

ЗТБ


Головна » 2016 » Січень » 12 » Будівництво ГЕС на верхньому Дністрі.
14:39
Будівництво ГЕС на верхньому Дністрі.

Дністровський каньйон входить до сім чудес України а тепер загроза поповнити лави річок яких знищила діяльність людей...

   

         Компанія ПАТ «Укргідроенерго» в найближчі роки планує побудувати на території заповідника «Дністровський каньйон» систему з 6 ГЕС, що перетворить унікальну екосистему річки в каскад замулених ставків. Як повідомляє генеральний директор «Укргідроенерго» на офіційному сайті компанії, найближчим часом в Україні планується реалізація масштабних проектів зі створення ГЕС та ГАЕС. План проекту передбачає завершення реабілітації усіх діючих ГЕС на Дніпрі та Дністрі, а також добудову першої черги Дністровської ГАЕС і побудову шести ГЕС на Дністрі.

   П'ять із запланованих гідроелектростанцій хочуть збудувати безпосередньо на території Національного природного парку “Дністровський каньйон”, а ще одну – на близькій відстані від нього.

    В свою чергу, Івано-Франківська обласна рада затвердила рішення  “Про заборону погодження питання розміщення гідроелектростанцій вздовж річки Дністер” і закликала районні, міські, селищні та сільські ради, на території яких заплановано спорудження Дністровських ГЕС, так само ухвалити рішення про заборону будівництва. 
     Заступник голови обласної ради, Ольга Галабала, яка виступила ініціатором заборони будівництва ГЕС на Дністрі, заявила, що у разі реалізації проекту  ПАТ «Укргідроенерго», Дністер зазнає жахливих наслідків: зникнення риби, негативної динаміки для туризму, екологічні катастрофи й майже нульовий економічний ефект.  
Такої ж думки притримуються й екологи, туристи та місцеві мешканці. Здійснення плану ПАТ «Укргідроенерго» фактично вб’є екосистему річки. Уже в цьому році на Дністровському водосховищі можна було побачити смугу болота 50-метрової ширини, що негативно вплинуло на потік туристів до Нової Ушиці. Така сама доля спіткає усі ділянки заповідних зон Дністра, якщо не завадити плану забудови річки гідроелектростанціями.

   Такому рішені обурені  планами державного підприємства щодо будівництва ГЕС. Зміна рівня води, замулення річки, перешкоди для міграції риби та подальше її зникнення призведе до справжньої катастрофи - не лише екологічної, але й економічної. Яскравим прикладом негативного досвіду побудови ГЕС на місцевих річках є Збруч - вона колись мала глибину 7 метрів, а тепер не дістає до пояса. Крупна риба тут не водиться вже давно. Причина все та ж - замулення вод, обміління внаслідок відсутності промивання стоку. 

     Туристична спільнота також протестує і бореться з плануванням влади проекту по забудові Дністра каскадом ГЕС. Наші зусилля спрямовані на збереження заповідної зони, яка має унікальну екосистему, яка, зрештою, є одним з чудес України. Спорудження каскаду ГЕС на Дністрі зруйнує рекреаційний потенціал одної з найбільших і найчистіших річок України. Безліч туристів більше не зможуть насолоджуватися природою, водним туризмом й активним відпочинком. Про сплави можна буде також забути. Течія втратить свою швидкість, рівень води з часом ставатиме все меншим. В місцях водосховищ рівень води значно збільшиться й руйнуватиме береги, а Дністровський каньйон - унікальне місце нашої планети буде попросту затоплене. 
   Влада хоче зруйнувати заповідну, рекреаційну зону. Особам, які мають свої інтереси від забудов - особисту комерційну вигоду з реалізації цього проекту. Не потрібно забувати що для місцевих жителів долина Дністра - рідна земля, також розвиток туризму може загинути так і не розвинувшись а для туристів Дністер має рекреаційну цінність. Думаємо що  інтереси природи візьмуть верх над інтересами руйнування під маркою будівництво ГЕС на верхньому Дністрі.

Такі берега нас очікують після підняття рівня води.

     Долучайтесь до спільноти у фейсбук - "Дністер, право на життя!". обговорюємо, ділимось взнаємо більше інформації! Позиція Заліщан негативна адже наші  відомі пляжі які так і не відновимо взагалі зникнуть та багато цікавих природніх та історичних надбань не кажучи про примусові переселення.

 

Переглядів: 1825 | Додав: shef | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]