Вітаю Вас Гість | RSS

Четвер, 28.03.2024, 22:16



Меню сайту
Розкажіть про сайт друзям:
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Наші партнери:
PEGAS Touristik

Наша кнопка:

ЗТБ


Головна » 2016 » Листопад » 15 » В гостях у Лесі Українки.
22:15
В гостях у Лесі Українки.

То дійсно правдиві слова  і ми учні  4 А Заліщицької державної гімназії разом із  нашим класним керівником Костинюк О.М. та  директором Заліщицького туристичного бюро Кучер Віктором мали змогу самі переконатися в цьому коли  прогулювались вулицями села та територією Літературно-меморіального музею. Тут спокій, час наче зупинився і все навкруги дихає історією. Здавалося, що ось ось вийде нас  зустрічати сама  Леся Косач, ми наче  подорожували в часі. Таку  цікаву подорож нам запропонувало Заліщицьке туристичне бюро в програмі турів « Доторкнись до історії».
      Під час екскурсії ми дізнались, що до цього казкового місця Леся переїхала 11-річною дівчинкою і прожила до 36 років. Саме тут зароджувалася невмируща «Лісова пісня» під час відвідин дядька Лева. Про те ж Колодяжне Леся писала, що «ніде так не добре, як удома, і робота тут найліпше робиться».   Завдяки активній громадській і літературній діяльності матері Лесі Українки Олени Пчілки у садибі Косачів збирався цвіт тогочасної української інтелігенції: сюди приїздив дядько поетеси Михайло Драгоманов, композитор Микола Лисенко, галицький літератор і громадський діяч Іван Франко. Відвідали будиночки поетеси, яких зберіглося тільки два з обійстя родини Косачів – «біленький» і «сіренький». А  головна садиба була зруйнована німцями під час Другої світової війни. Відвідали будиночки в яких розмістилася літературна експозиція – в чотирьох залах виставлені документи і матеріали, які розповідають про творчу діяльність Лесі Українки як письменниці та етнографа. В іншому – зібрано предмети народного побуту, а також склеєний із черепків посуд, який було знайдено біля садиби.
 Ми побачили  експозицію в якій представлено не лише фотографії та документи, а й особисті речі поетеси. Серед експонатів нашу увагу привернула особиста ручка Лесі, копія першого вірша, переписаного братом Михайлом за 9-річною Лесею у 1880 році, збірники народних пісень, прижиттєві Лесині переклади світової поетичної класики, фортепіано на якому грала сама Леся а тепер під час екскурсії таку можливість отримали Гев'юк Марія та Хандій Діана зіграли свої улюблені твори.

В інших  виставкових залах відтворено елементи обстановки в робочому кабінеті Лесі Українки. Того дня нам і не хотілось залишати територію музею але на нас очікували інші цікаві екскурсійні об’єкти нашої мандрівки як замок Любарта, головної пам’ятки і гордості міста Луцьк. Фортець такого рівня збереженості в Україні набереться не більше десяти. Побачивши в’їзну вежу ми  порівняли її із зображенням на двісті гривневій купюрі та  знову занурилися уже в нову історію відомого всім замку Любарта, саме з його вершини можна безкінечно милуватися красою старовинного міста. Вежі цього замку омиваються річкою Стир і люди почали селитися тут ще з Х століття. У центрі території замку видніються купола старовинної церкви, що мало не зруйнували через реконструкцію будівлі. Відвідали музей дзвонів, пройшлися  гвинтовими сходами в’їзної вежі, побачили перший друкарський станок та дізнались  історію про створення книг. Не менш цікавою була і прогулянка містом  побачили  та дізнались історію архітектурних пам’яток міста, відвідали будинок з химерами,  який повністю оздоблений  різними дивними фігурами місцевого майстра а на завершення ми відвідали пам’ятник Кузьмі який у новому мікрорайоні міста. Наступними  об’єктами для допитливих Заліщан  
Тараканівський форт або Нову Дубенську фортецю – одну з найцікавіших місць Рівненської області. Дізнались неймовірні легенди, які досі оточують форт, і містичні залишки колись гарної споруди. Назву форт отримав зовсім не через тарганів, як багато хто з нас вважав, вперше почувши назву. Все набагато простіше: назву дало село Тараканів, у якому форт і розташований. Це місце вразило нас  не лише легендами, а й своїм розмахом. Чого тільки вартий тунель, розташований під зовнішніми стінами довжиною близько 100 метрів. Згідно однієї з легенд, це місце перетворилося на Місто привидів. Кажуть, примари тут дійсно є і вже багато років поспіль лякають місцевих жителів. Фортеця нас полонила своєю красою та масштабами  але ми рухатись до наступного туристичного об’єкту, замку князів Острозьких XVст..що в місті  Дубно, це – один із найстаріших замків України, який до цього часу несе у собі риси середньовіччя прогулялись суворими мурами підземель зі склепіннями, побачили як зберігались запаси продуктів, зброї, відвідали палац оздоблений ліпленням та красиві зали. Дізнались, що сам Дубенський замок ніколи не був узятий приступом оскільки був міцно укріплений 73 гарматами і природно – річкою Іквою з її багатокілометровими заплавами. Під стінами замку ламалися татарські списи і шведські шаблі. Нині Дубенський замок є окрасою краю та одним із семи чудес замків України.
       Час пробігав надзвичайно швидко наставав час повертатись додому. Нашим емоціям не було меж. Учні повертаючись додому ділилися незабутніми враженнями від побаченого у розмовах час пройшов швидко і ми незчулися як опинилися в рідних Заліщиках.
     Завдяки директору Заліщицького туристичного бюро Кучер Віктору та нашому класному керівнику Ользі Михайлівні ця екскурсія запам`ятається дітям на все життя.
    Ми весело провели час, побачили багато цікавого та здружилися між собою. З бурхливими емоціями та враженнями від побаченого учні гімназії ще довго будуть згадувати свої осінні канікули.
                                                                                       Котузяк Юлія
                                                                учениця 4 А Заліщицької державної 

Переглядів: 711 | Додав: shef | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]