Вітаю Вас Гість | RSS

Понеділок, 29.04.2024, 21:01



Меню сайту
Категорії розділу
Андорра [0]
Болгарія [2]
В'єтнам [0]
Домінікана [0]
Єгипет [4]
Індія [0]
Індонезія [3]
Іспанія [0]
Ізраїль [1]
Китай [0]
Куба [1]
ОАЕ [3]
Таїланд [1]
Туреччина [4]
Чорногорія [0]
Спеціальна пропозиція [70]
Греція [2]
Розкажіть про сайт друзям:
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Наші партнери:
PEGAS Touristik

Наша кнопка:

ЗТБ


Закордонні тури


Головна » 2013 » Березень » 20 » Корисна інформація та поради.
11:33
Корисна інформація та поради.
  

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ 

 Республіка Куба розташована на островах Куба, Пінос і ще більш ніж на 1600 дрібних островах в Атлантичному океані, Мексиканській затоці і Карибському морі. Протяжність острова із заходу на схід 1200 км. Куба розташована на відстані 77 км від Гаїті, 140 км від Багамських островів, 146 км від Ямайки, 180 км від Флориди і 210 км від Канкун. Довжина берегової лінії Куби 5746 км. На північному узбережжі острова переважають рівнинні берега, на південно-сході – скидні прямолінійні, на південному узбережжі – коралові і мангрові. Пагорби та гори займають близько 1/3 частині території. Найбільш високі гори займають крайній південний схід країни. На острові величезна кількість глибоких заток з прекрасними бухтами Кабаньяс, Маріель, Гавана, Матансанс, Нуевітас, Ніпе – на півночі, Сьєнфуегос, Сантьяго-де-Куба, Гуантанамо – на півдні. Ріки в більшості короткі і немноговодни. Найбільша ріка – Кауто, її довжина становить 370 км, свій початок річка бере в горах Сьєрра-Маестра.

 

 

КЛІМАТ

 Тропічний клімат, з яскраво вираженим дощовим сезоном (травень-жовтень). Клімат дуже сприятливий, оскільки на острові немає такої вологості, як у країнах з типовим тропічним кліматом, а спека пом’якшується за рахунок постійно дмуть вітрів з океану. Середня температура повітря з жовтня по березень – +28 ° -32 ° C і з квітня по вересень +35 ° -37 ° C. Температура води відповідно з жовтня по березень – +24 ° -25 ° C і з квітня по вересень +27 ° -29 ° C. Сума опадів за рік становить 1000-1200 мм, в горах опадів спостерігається більше до 2200 мм. Сезон дощів припадає на періоди з березня по квітень і з жовтня по листопад. Тропічні дощі йдуть 5-10 хвилин і під променями палючого сонця все швидко висихає. Туристичний сезон починається взимку (грудень-квітень), місцеві жителі вважають за краще відпочивати в липні і серпні.

 

РОСЛИННИЙ І ТВАРИННИЙ СВІТ

 Завдяки рівному клімату і родючим грунтам на Кубі представлено більше 3000 видів тропічних плодових рослин і квітів. На вологих червоних і червоно-коричневих грунтах рівнин і низьких схилах ростуть тропічні ліси з численних листопадних і вічнозелених видів, у тому числі королівська пальма та пальма кана. На більш сухих і кам’янистих грунтах в західній (провінція Пінар-дель-Ріо), східній (масив Ніпе-Баракоа) частинах острова і на острові Хувентуд можна побачити значні масиви соснових лісів. У більш вологих гірських районах зустрічаються ліси з червоного дерева, гуаякового, кампешевого дерева і цедрели. Для низовинних узбереж характерні мангрові зарості. Для районів південно-східного узбережжя і деяких інших характерні колючі дрібно листова чагарники з домішкою кактусів і агав. Офіційним квіткою Куби є Маріпоса – квітка сімейства імбирних, що символізує чистоту, непокірність і незалежність. Цю квітку можна знайти в садках практично всіх кубинців.

 Тваринний світ відрізняється численністю хребетних тварин і ендеміків. Серед ссавців найбільш характерні кубинський щелезуб (нині практично винищений) і гризуни хутіі. На острові налічується 23 види кажанів. З 300 видів птахів багато прилітають тільки на зимівлю. Місцеві види – колібрі, папуга ара, дрібні грифи. Зустрічаються ящірки, черепахи, крокодили, невеликі удави й інші неотруйні змії. З комах характерні терміти. З ракоподібних – сухопутні краби і рак-самітник. Національним птахом Куби є кубинський Трог, так як яскраве червоно-біло-синє оперення птиці відповідає кольорам національного прапора.

 

ІСТОРІЯ

 1492 (27 жовтня) – відкриття острова Христофором Колумбом.

 1511 – Дієго Веласкес де Куельяр підпорядкував собі корінне населення островів і став першим іспанським губернатором Куби.

 1519 (16 листопада) – заснування міста Сан-Крістобаль-де-ла-Абана останнього з семи міст заснованих іспанцями в ході колонізації початої в середині 1510

 1762 (12 серпня) – завоювання Гавани англійцями відкриває країну для ліберальних ідей і нових тенденцій у галузі економіки.

 1820 – у Гавані стає відомо про відновлення конституційного ладу в Іспанії. У цей період до Куби доходить відлуння боротьби за незалежність іспаномовних колоній Америки. Починають впроваджуватися досягнення промислової революції, і посилюється розбіжність між інтересами креолів і іспанців – передумова для становлення кубинської нації.

 1868 (10 жовтня) – початок першої війни за незалежність Куби. Незабаром після цього засновується Озброєна Республіка.

 1883 р. – управління першим цукровим заводом переходить до рук американців. Посилюється приплив американського капіталу в цукрову промисловість Куби.

 1892 (10 квітня) – Хосе Марті створює Кубинської революційної партії за незалежність Куби і Пуерто-Ріко.

 1895 р. (24 лютого) – початок останньої війни за незалежність від Іспанії.

 1898 (15 лютого) – вибух американського крейсера "Мейн”, що стояв на рейді в Гаванської бухті. Ця подія пізніше була оцінена як самопровокація, спрямована на те, щоб сприяти вступу США до іспано-кубинську війну.

 1902 (20 травня) – слідом за військовою окупацією Куби уряд США створює в країні неоколоніальну республіку, підпорядковану його інтересам.

 1925 р. – заснування першої Комуністичної партії Куби.

 1940 р. – оприлюднення Конституції 1940 р., що носила ліберальний і демократичний характер.1952 рік (10 березня) – державний переворот генерала Фульхенсіо Батісти, внаслідок якого відміняється дія Конституції 1940 Встановлення залізної диктатури, що служить інтересам США.

 1953 – Фідель Кастро разом з Ернесто Че Гевара очолили партизанський рух повстанців за звільнення Куби від нівечить країну впливу США.

 1956 (2 грудня) – початок партизанської війни в горах Сьєрра-Маестра під керівництвом Фіделя Кастро.

 1959 р. (1 січня) – День національного визволення. Повстанська армія, що виникла з партизанських загонів і очолювана Фіделем Кастро, бере в руки державну владу і засновує Революційний уряд.

 1961 р. (16 квітня) – проголошується соціалістичний характер Кубинської революції.

 1962 р. – Карибська (Ракетна) криза – наслідок дій США, які загрожували прямим вторгненням на острів.

 1965 (1 жовтня) – заснування Центрального Комітету Комуністичної партії Куби.

 1976 р. (24 лютого) – проголошення та оприлюднення Конституції Республіки Куба, що встановлює соціалістичні принципи в демократичній організації кубинського суспільства.

 1976 р. (жовтень-листопад) – перші вибори до органів народної влади відповідно до положень Конституції.

 1978 р. (28 липня) – відкриття в Гавані XI Всесвітнього фестивалю молоді та студентів за участю делегатів з усіх країн.

 1991 р. – розпад СРСР, Куба втрачає свого основного партнера. Економіка країни зазнає великих збитків. На кінець 20 століття, перегляд основних пріоритетів і розвиток економічних відносин Куби з зарубіжними країнами поправляє економічну ситуацію.

 1992 р. (22 вересня) – публікується повний текст Конституції Республіки Куба з останніми змінами, зробленими після широкого всенародного обговорення.

 1997 (28 липня – 6 серпня) – XIV Всесвітній фестиваль молоді і студентів.

 1997 р. (8-10 жовтня) – V з’їзд Комуністичної партії Куби, намічаються шляхи розвитку країни на подальші роки.

 1997 р. (жовтень) – проходять загальні вибори, обирається парламент (Національна асамблея народної влади).

 1999 (15 – 16 листопада) – У Гавані відбувається IX Ібероамериканського зустріч глав держав і урядів.

 2000 р. (10-14 квітня) – зустріч на вищому рівні. Групи 77 за участю більше 130 делегацій з вхідних в неї країн.

 2000 р. (листопад) – п’ятий рік поспіль Генеральна Асамблея ООН приймає кубинський проект резолюції, яка засуджує блокаду Куби, встановлену США. Вона отримує найбільше за весь цей час число голосів.

 В даний час Куба залишається єдиною соціалістичної державою в Західній півкулі.

 

КУБА СЬОГОДНІ

 Куба – соціалістична держава, форма правління – соціалістична республіка.

 Вищим органом держави є Національна асамблея народної влади, наділена законодавчими правами.

 Адміністративно-політичну систему Республіки Куба складають 14 провінцій, розташованих у напрямку з заходу на схід: Пінар-дель-Ріо, Гавана, Гавана місто, Матансас, Сьєнфуегос, Вілья-Клара, Санкті-Спірітус, Сьєго-де-Авіла, Камагуей, Лас -Тунас, Ольгин, Гранма, Саньтяго-де-Куба, Гуантанамо. На південь від провінції Гавана знаходиться Особлива муніципія: острів Хувентуд.

 Основною галуззю кубинської економіки є цукрова промисловість. Значну роль в економічному розвитку країни відіграють тютюн, кава, ром, цитрусові і рис. За останній час фармацевтичне і біотехнологічне виробництво досягли дуже високих результатів.

 Великий дохід країні приносить індустрія туризму. Екзотична природа, величезна різноманітність тропічних квітів, фруктів і рослин, багатий тваринний світ, мальовничі пляжі, самобутня архітектура, запах справжніх сигар, тонкий аромат кави – все це притягує на Кубу туристів з усього світу. Куба в своєму розпорядженні прекрасні можливості для найрізноманітніших видів відпочинку, таких як пляжний відпочинок, дайвінг, піші прогулянки, верхова їзда та риболовля.

 

ТРАНСПОРТ

 У країні діють 11 міжнародних аеропортів. Протяжність доріг складає близько 50 тисяч км, з них близько 20 тисяч – автостради й шосейні дороги, що зв’язують всі населені пункти та туристичні зони країни. Для пересування рекомендується користуватися так званими "туристичними таксі”, які представляють собою досить сучасні автомобілі з радіотелефоном і кондиціонером. Оплата у таксі здійснюється тільки в доларах. Існує система туристичних автобусів, які курсують у місцях відпочинку. Численні компанії надають послуги прокату автомобілів, мікроавтобусів, джипів. Для того щоб взяти автомобіль напрокат необхідно сплатити вартість оренди і заставний збір. Оренда автомобіля дозволяється з 18 років. Багато місцевих жителів переміщаються на велосипедах. Туристи також можуть взяти велосипед напрокат в готелях або у місцевих жителів.

 

МОВА

 Офіційна мова – кубинський. Багато кубинців знають російську, англійську та французьку мови.

 

РЕЛІГІЯ

 Більшість віруючих – католики і прихильники "сантеріі” – синкретичного культу на основі африканських язичницьких вірувань, змішалися з культом деяких християнських святих.

 

ВІЗА

 Для туристичної поїздки на Кубу строком до 30 днів громадянам Росії віза не потрібна.

 При перетині кордону необхідно мати закордонний паспорт, термін дії якого складає не менше шести місяців з моменту в’їзду на територію країни, а також авіаквитки в обидва кінці. Прикордонні збори не стягуються. Після прибуття в країну необхідно заповнити імміграційну картку (2 примірники): перший примірник пред’являється при проходженні паспортного контролю в аеропорту разом з паспортом, другий примірник картки слід зберегти до кінця поїздки – він вилучається при вильоті з Куби. Також при вильоті в аеропорту сплачується збір у розмірі 25 песо.

 

МИТНИЦЯ

 Дозволяється безмитне ввезення особистих речей і коштовностей, фотоапаратів, відеокамер, ноутбуків, спортивного приладдя, спорядження для гольфу, а також двох пляшок спиртних напоїв, блоку сигарет і до 10 кг медикаментів. Дозволено ввезення речей на суму до 1000. 00 CUC (50.00 CUC з цієї суми податком не обкладається, а 950.00 CUC обкладаються податком у встановленому розмірі). Забороняється ввезення вибухових речовин, вогнепальної зброї, електропобутових приладів, бездротових телефонів і мікрофонів, порнографічної продукції.

 Дозволяється вивозити з країни сигари в кількості 50 штук без супроводжуючого документа. Для вивозу більшої кількості необхідно при покупці сигар у пунктах продажу компанії Habanos SA запитувати оригінал і копію рахунку-фактури для подальшого надання документів на митниці. Для вивозу творів мистецтва та антикваріату потрібен дозвіл Національного регістра культурних цінностей.

 

ВАЛЮТА

 Офіційна валюта – кубинське песо (CUC). В обігу перебувають банкноти номіналом 1, 3, 5, 10, 20, 50 і 100 песо і монети номіналом 1 і 3 песо. Обмін валюти можна зробити в готелях, аеропортах, банках і в спеціальних обмінних пунктах. При обміні доларів США на кубинські конвертовані песо стягується податок у розмірі 10%. До оплати приймаються дорожні чеки і кредитні картки (за виключення карт, виданих американськими банками). Можна розплачуватися євро в таких місцях як Варадеро, Кайо-Ларго, Кайо Коко-, Кайо-Гільєрмо і на пляжах Санта-Люсія, Коваррубіас, Ольгин.

 

ТЕЛЕФОННА ЗВ’ЯЗОК

 Міжнародні телефонні дзвінки здійснюються виключно з телефонних станцій "Телекорреос”, які є практично у всіх великих готелях. Для дзвінка необхідна спеціальна картка в 10 або 25 USD, яку можна придбати у адміністратора готелю. У містах встановлені телефони-автомати. Зателефонувати з них можна за гроші або за допомогою телефонної картки. Щоб зателефонувати на Кубу необхідно набрати код виходу країни, в якій ви знаходитеся, потім код Куби – 53, код провінції в яку хочете зателефонувати і номер абонента.

 Коди деяких міст і провінцій: Гавана – 7, Пінар-дель-Ріо – 48, Варадеро – 5, Ольгин – 24, Тринідад – 419, Сантьяго-де-Куба – 226, Кайо-Ларго – 45.

 

Корисні номери телефонів:

 Аеропорт – 453-133

 Національна поліція – 820-116.

 Пожежна команда – 811-115.

 Швидка допомога – 242-811.

 

МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

 У більшості готелів існує служба, що надає першу медичну допомогу. У деяких лікарнях та поліклініках існують спеціальні відділення для туристів. В основних туристичних зонах працюють міжнародні аптеки.

 

МАГАЗИНИ

 Магазини працюють з 8:30 до 18:00 (в деяких перерву 12:00 – 14:00) по буднях. Торгові центри відкриті з 9:30 до 18:00 по буднях (деякі – по суботах і святкових днях).

 Продукти харчування краще купувати в магазинах або супермаркетах. У магазинах INTUR tiendas можна купити за валюту їду, одяг, медикаменти, електроніку і сувеніри.

 

СУВЕНІРИ

 В якості сувенірів підійдуть знамениті кубинські сигари, ром, кава. Великою популярністю користуються прикраси з чорного корала, вироби з панцира черепахи, крокодилової шкіри, національні ударні інструменти, футболки із зображенням національного героя Куби Че Гевари і сорочки, які носять в тропіках офіційні особи.

 

ПЛЯЖ

 На Кубі можна зустріти пляжі з білим і чорним піском. Унікальність чорного піску в тому, що він практично не нагрівається на сонці. Також великою гідністю кубинських пляжів є численні коралові рифи. Розташовані біля самого берега, рифи захищають пляж від високих хвиль і море тут завжди тепле і спокійне.

 Всі пляжі на Кубі муніципальні і безкоштовні. За готелями закріплені окремі ділянки, які ретельно прибираються і на них можуть зіграти жителі того чи іншого готелю. Лежаки і парасольки надаються безкоштовно.

 

ОДЯГ

 Для відпочинку підійдуть вироби з бавовни і зручне спортивне взуття. У сезон дощів (травень-жовтень) – легкий плащ і парасолю. Вечірня одяг рекомендується для театрів, концертних залів і дорогих ресторанів.

 

ЧАС

 Стандартне східний час (GMT). У період з березня по жовтень діє літній час (+1 годину).

 

ЕЛЕКТРИКА

 Напруга в мережі – 110 В. У більшості готелів є можливість користуватися напругою 220 В.

 

ЧАЙОВІ

 Чайові складають 10% від вартості послуги. Покоївки і носіїв в готелі складає 1 євро або 1 CUC.

 

НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ

 Основу кубинської кухні складають свинина, курка, рис, чорна квасоля, морепродукти та всілякі приправи. Найпопулярнішим національною стравою вважається «ахіако». До його складу входять свинина, овочі і прянощі. На Кубі вирощують велику кількість різноманітних фруктів. Особливо смачні і корисні манго, ананаси і банани. Великою популярністю користуються печені банани (platanos). На основі печених бананів готується легка закуска до аперитиву – «чатінос». У результаті змішування бананів з іншими інгредієнтами виходять дуже смачні кулінарні страви. Банани ідеально відтіняють смак м’яса, тому смажені зелені банани часто виступають як гарнір до м’ясних страв. Дуже вишуканим смаком володіють і смажені ананаси. Великою популярністю у туристів користуються освіжаючі фруктові коктейлі, які традиційно подаються в свежеразрубленном кокосовому горісі. У національній кубинської кухні можна зустріти впливу іспанської, африканської і креольської кухні.

 З алкогольних напоїв кубинці вважають за краще пиво і ром, який вважається національним напоєм. Ром марки Havana Club знають у всьому світі, на його основі виготовляють величезну кількість коктейлів, наприклад освіжаючий «Мохіто». Також смачний ром в поєднанні з колою і льодом.

 

КОРИСНІ ПОРАДИ

 Не слід пити воду з-під крана. Воду для пиття купуйте в магазинах.

 Категорично заборонено фотографувати військову техніку, промислові підприємства та людей у військовій формі.

 На Кубі введені жорсткі обмеження на куріння в громадських місцях.

 Кубинцям категорично заборонено жебракувати у туристів. Поліцейські в цивільному патрулюють більшість туристичних об’єктів, тому таке подаяння може призвести жебраків у в’язницю.

Категорія: Куба | Переглядів: 705 | Додав: shef | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]