Вітаю Вас Гість | RSS

Четвер, 16.05.2024, 21:26



Меню сайту
Розкажіть про сайт друзям:
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Наші партнери:
PEGAS Touristik

Наша кнопка:

ЗТБ


Головна » 2014 » Квітень » 28 » Активні види відпочинку завойовують усе більшу популярність серед простих туристів.
13:55
Активні види відпочинку завойовують усе більшу популярність серед простих туристів.

Усі ми любимо відпочивати, одна з поширених форм відпочинку - туризм. Туризм прекрасний тим, що кожен знаходить у ньому те, що хоче. Комусь подобаються гори, комусь ріки, хтось любить відпочивати на пляжі, а інші - випробувати себе на міцність. Натягнуті нерви теж, як не дивно, можуть допомогти людині зняти втому. Тому в усьому світі останнього часу набирає силу екстремальний туризм. Усе більше людей прагнуть побачити красу підводного світу, спуститися по гірському схилу, на лижах і навіть стрибнути з парашутом. У Європі, наприклад, цей вид туризму почав розвиватися швидкими темпами і ставати більш масовим туризмом наприкінці 80-х на початку 90-х років. А в нас, в Україні, із середини 90-х. Але, незважаючи на те, що цей вид туризму щорічно стає усе більш популярним , туристи в основному надають перевагу таким, як і раніше, популярним видам туризму, як екскурсійний, пізнавальний, пляжний, не знаючи про нові види відпочинку. Організація екстремального відпочинку в дечому відрізняється від організації звичайного туру. Тут вже йдеться про реальну небезпеку для життя, тому працівники туристичних фірм повинні враховувати вік, фізичну підготовку, стан здоров’я кожного учасника поїздки.

 На міжнародному ринку туризму цей вид починає розвиватися з кожним роком все швидше. Але про деякі його форми багато хто просто щось чув, а деякі і не знають. В Україні останніми роками з’являються туристичні організації, які займаються саме екстремальним туризмом, організовуючи тури. Кожна країна має що представити туристу-екстремалу, це і гори, річки, моря, океан, або ж просто повітряний простір.

Активні види відпочинку завойовують усе більшу популярність серед простих туристів.

Особливо популярними стали рафтинг, як один із екстремальних видів туризму та сплав річкою.

Рафтинг - це захоплюючий спуск по гірській річці на каноє або спеціальних плотах. В останні роки він викликає такий величезний інтерес з боку аматорів екстремального відпочинку, що більшість придатних для цього туризму гірських рік були освоєні професіоналами, і тепер пропонуються різноманітні рафтинг-тури практично в будь-яку точку світу. Це знахідка для людей, бажаючих перевірити себе в екстремальних умовах, дізнатися про швидкість своєї реакції, здатність швидко прийняти єдине вірне рішення, ризикувати. Водний туризм вважався придатним тільки для професіоналів, але після появи рафтингу таке уявлення швидко змінилося. Справа в тім, що в цьому виді з’явився рафт - тип судна, яке використовується для спускання та плавання по річках різного типу. «Рафт» з англійської мови перекладається, як пліт. Це – велика надувна лотка класичного виду, вона помістить в собі від 4 до 20 чоловік, із сучасних синтетичних матеріалів. Конструктивно рафти поділяють на одношарові та двохшарові. Перевагою одношарових є простота підготовки до спуску, а двохшарових – підвищена стійкість до ушкоджень. Найкращий рельєф для рафтингу - це гори, особливо в період танення снігів. Рафт-тури в основному бувають такими: поїздки на день чи полудня, і багатоденні подорожі. Під час останніх туристи потрапляють у віддалені куточки гір, з недоторканою природою, розбивають табір у міру проходження ріки і досліджують дикі околиці навколо стоянок. В Україні популярний цей вид, оскільки місць для рафтингу вистачає.

Водний вид екстремального туризму розвивається дуже швидко. Різноманітні види може запропонувати туристові кожна країна, яка має свою акваторію. Все більше людині хочеться випробувати себе на воді, оскільки просто лежання на пляжі вже перестало бути актуальним.

Якщо рафтинг – це спуск по гірській річці, то сплав – це подорож не гірською річкою на катамарані.

Саме Дністер можна назвати тією чудовою річкою для проведення сплаву. Тут можна побачити екзотичну, дику природу Дністровського каньону, береги якого вкриті густими лісами та чагарниками, з невеличкими галявинами. Інколи можна цілий день не бачити людей. А якщо зупинитись біля села, то можна купити свіжого молока та молокопродуктів, ягід, городини, зайти у магазин. Інколи в табір можуть примандрувати корови чи коні з сусідніх пасовищ. В лісах вздовж Дністра можна побачити зайців, лисиць, білок, розмаїття птахів, можна позбирати гриби та лісові ягоди.

Впродовж сплаву на Дністрі можна побачити немало цікавих місцин. Ще дорогою до річки є можливість оглянути руїни фортець у Підзамочку та Бучачі та оригінальну ратушу в стилі бароко. А на берегах Дністра відвідати палац графа Бадені, вежу дон-жон у Раківці, чимало травертинових гротів та печер, сріблясті водоспади, що стікають із зарослих мохом скель та інші цікавинки. Дорогою додому варто заїхати на Джуринський водоспад (висота - 16 м), побачити рештки величного замку з турецькими вежами, зазирнути в старовинний костел.

Для сплаву по Дністру не потрібно спеціальної підготовки, адже це не гірська річка. Відпочинок на Дністрі доступний кожному. Якщо ви можете пішки (нехай з зупинками) піднятись на п'ятий поверх, колись були у турпоході чи хоча б мріяли про це - сміливо збирайтесь у подорож. Звичайно, потрібно бути готовим до романтичних незручностей: душ замінить річка та прохолодні водоспади, замість м'якого ліжка - спальник та килимок на траві, а квартиру замінятиме двомісний намет. Ввечері зігріватиме полум'я ватри та тепле товариство. Навчитись правильно веслувати допоможе інструктор.

Течія на Дністрі лагідна та спокійна тож можна вдосталь накупатись та засмагати. Коли стає жарко, практично завжди можна освіжитись в річці. Лише навесні та під час повеней вода стає трохи холоднішою та мутнішою.

Під час сплаву не потрібно постійно веслувати - "я не зможу веслувати 7 днів поспіль" - часто побоюються туристи-початківці. Звичайно, ніхто не зможе… Зазвичай, веслувати потрібно і можна, допоки хочеться. Можна й зовсім не робити цього. Впродовж сплаву катамарани часто причалюють на екскурсії, для поповнення запасів води, просто задля розминки чи відвідин кущиків.

Можна порибалити - час і можливість є, потрібні навички та рибацька фортуна. Місцеві жителі успішно ловлять товстолобів, карасів, окунів, коропів, плотву та іншу рибу. Під час сплаву вам потрібно потурбуватись лише про власний одяг та речі, які вам знадобляться на сплаві (фотоапарат, рушник, ліхтарик тощо). А про все загальне спорядження, тенти від дощу, казанки, сокири, намети, аптечку, ремнабір та інше подбають інструктори.

Отож відпочивайте з користю для себе і свого здоров’я, адже просто покупатись і по засмагати біля річки можна в любий час, а от враження від побаченої краси і величі Дністровського каньйону залишаться у вашій пам’яті назавжди.



 

Переглядів: 1251 | Додав: shef | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]