Вітаю Вас Гість | RSS

П`ятниця, 03.05.2024, 21:45



Меню сайту
Розкажіть про сайт друзям:
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Наші партнери:
PEGAS Touristik

Наша кнопка:

ЗТБ


Головна » 2012 » Листопад » 25 » Стежками Трипільської культури.
18:25
Стежками Трипільської культури.

      Підземний світ - дуже тендітний.  Створюється природою десятки й сотні тисяч років.  Зачаровує нас своєю красою та магією адже в багатьох печерах створених природою проживали або переховувались від загарбників  в давнину люди.   Першим екскурсійним об’єктом стала печера  кришталева.



Кільце бажань, якшо загадати бажання та просунути руку у кільце - то бажання збудуться.


Після вражень печерою Кришталева ми вирушили далі.

Ознайомлення із Трипільською культурою ми розпочали із відвідин музею в м. Борщів в якому побачили цікаві музейні експонати та прослухали розповідь про Трипільську культуру.



 Завдяки перебування наших предків у печерах  ми можемо вивчати історію розвитку та походження культур.  



           Однією з  таких печер є Вертеба. Називають її Вертебою від давньослов’янського слова "вертеп” – печера.  Під час  екскурсії діти дізнались, що  печеру відкрив власник місцевих земель Адам Потоцький ще у 1823 році під час полювання. Одразу біля входу він знайшов неймовіріну кількість керамічних виробів, які помилково зарахували до предметів римської  культури. Насправді, це було відкриття, ще невідомої на той час, трипільської цивілізації, яке на 30 років випередило її офіційне визнання у 1850 році в селі Трипілля, що під Києвом. Пан Потоцький все своє життя працював над вивченням печери, влаштував експозицію у власному палаці, а по його смерті усі знахідки були передані у власність Краківського історичного музею, де перебувають і зараз.  

    На даний час  Вертеба є Музей-печера.  З перших хвилин допитливі школярі  потрапляють у світ зниклої понад 5000 років тому цивілізації...



 Великий камінь який стоїть у вузькій залі на трьох опорах.


   Зі слів екскурсовода ми дізнались  про те, що у печері тривалий час перебували люди, немає ніяких сумнівів: чорні обвуглені стіни - сліди розведення вогнищ для обігріву та освітлення, розсипи подрібненої кераміки, які слугували лежанками, багато глиняних зернотерок та глеків для збереження зерна.

   За свідченнями вчених, люди проживали тут протягом близько 300 років, невідомою залишається лише причина їх перебування під землею. Чому люди, одне з найголовніших значень у житті яких відігравало сонце, ховались від нього? Можливо, це було місцем поховань. В одному із залів знайдено захоронення 25 чоловіків, де-не-де у печері виявляють поодинокі могили. Можливо, Вертеба була складом і місцем зимівлі. Значна кількість зернівок, глеків, наконечників стріл - невикористана, а сліди розведення вогнищ та лежаки з черепків свідчать про те, що тут могли розміститися у холодну пору 200-300 осіб. Одна з версій переконує, що це місце ритуальних процесій. Саме у Вертебі знайшли 2 загадкові жрецькі амулети у вигляді голови бика і низку біноклеподібних чаш, призначення яких для нас і досі залишається таємницею.

    Сподіваємось, що така екскурсія спонукатиме школярів до  подальшого вивчення нашої давньої історії а педагогічний колектив школи  і надалі  прививатиме учням зацікавлення  мандрувати  стежками історії .

 Дані екскурсії можна організовувавати і у зимовий час, адже ми знаємо, що температура зимою і літом в печерах однакова.

 

  

 

Переглядів: 775 | Додав: shef | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 1
1 shef1  
0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]