Вітаю Вас Гість | RSS

П`ятниця, 26.04.2024, 01:58



Меню сайту
Розкажіть про сайт друзям:
Пошук
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Наші партнери:
PEGAS Touristik

Наша кнопка:

ЗТБ


Головна » 2016 » Грудень » 7 » Визвольна війни українського народу XVІІ століття від польського гніту.
14:29
Визвольна війни українського народу XVІІ століття від польського гніту.

Україна – мальовнича, рідна серцю земля. Милують око її просторі лани і поля, мальовничі ліси та ріки, могутні гори та безкраї моря. Але наша Батьківщина  має і такі куточки, перебуваючи на яких ми ніби відчуваємо подих століть, торкаємося не просто землі, а нашої трагічної історії. Таким місцем є тихий куточок Полісся над річкою Стир біля села Пляшева – священне місце Берестецької битви 1651 року – заповідник «Козацькі могили». До якого щороку приходять тисячі туристів, там  побувати має кожен. Вони віддають данину поваги полеглим героям, схиляють голову перед прахом жертв однієї з найкривавіших битв періоду Визвольної війни українського народу XVІІ століття від польського гніту. 
Заліщицьке туристичне бюро та учні 8-А класу Заліщицької державної гімназії на осінніх канікулах здійснили екскурсію до історико-культурного заповідника «Поле Берестецької битви» для того, щоб вшанувати пам’ять полеглих героїв, помолитися за їхні душі та з вуст екскурсоводів-істориків  почути про трагічні для українського народу події 1651 року. Перебуваючи тут, важко повірити, що 365 років тому на цих мирних землях зійшлися у кривавому бою сотні тисяч піших і кінних озброєних людей, тут гриміли гармати, і смерть панувала повсюди. Ця земля всіяна кістками козаків та селян, які боролися за свободу та незалежність є священною для українського народу. Саме козаки своїм прикладом мужності, героїзму, відваги показали нам їхнім нащадкам, якими мають бути  справжні патріоти своєї Батьківщини.
Під Берестечком відбулася одна з найбільших і найтрагічніших в історії українського народу битва. В ній з обох сторін взяло участь приблизно півмільйона чоловік.
На початок 1651 року Король Ян ІІ Казимир, мобілізувавши усі свої сили привів їх під місто Берестечко, де правому березі річки Стир влаштував укріплений табір 150-тисячної польсько-шляхетської армії. Військо Богдана Хмельницького складалося з 60 тисяч козаків, 40 тисяч селян, міщан та обозних слуг, а після приєднання 100 тисяч татар сягало 200 тисяч.
Генеральна битва відбулася 30 червня 1651 року на полях сіл Острів, Пляшева, Солонів та Митниця. Втративши союзників козаки змушені були відступати, оточені військом Короля перебували в облозі близько 10 днів. Більшість козацьких полків 10 липня вийшла з оточення, але на переправах через болото багато людей загинуло, козаки втратили весь обоз і артилерію. Їхні останки лежали в торфі близько 300 років. Разом із мушкетами, шаблями, кулями, ложками, одягом та іншими предметами побуту. Зараз знайдені речі можна побачити у музеї «Козацькі могили».
Основою меморіального комплексу «Поле Берестецької битви» став збудований у 1910-14 роках Свято-Георгіївський собор. Фактично він трирівневий: у підвалі знаходиться гробниця з останками полеглих у 1651-му козаків, а також зимова церква Параскеви, на першому поверсі - Георгіївська, вище - Борисоглібська.
За задумом архітекторів, площа перед собором мала слугувати місцем масових молебнів, тому його фасад являє собою іконостас під відкритим небом.
Ліворуч розташований музей, в якому у чотирьох залах розміщено експозиції.
З кожним роком музей стає все відоміший. Ці святі, зрошені кров’ю землі відвідують тисячі людей. Його визнають не лише в Україні, а й в усьому світі. Сюди ніколи не заростуть стежки.  Бо ж  «Козацькі могили» - місце, з якого видно всю трагедію і всю невмирущість українського народу. 
Цей маленький куточок раю на Землі – джерело нашої пам’яті, торжество нашої віри в Бога та прояв любові до рідної України радимо відвідати усім небайдужим українцям. Бережімо такі пам’ятки культури для своїх нащадків.

Заліщицьке туристичне бюро і надалі буде пропонувати такі тематичні тури, метою яких є вивчення  історії, традицій українського народу, досягнення, закріплення теоретичних знань та навичок шляхом безпосереднього сприйняття навколишнього світу.

 

Переглядів: 725 | Додав: shef | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]