Цього дня - ввечері 6 січня прийнято готувати вдома 12 різних страв, серед яких обов'язково повинна бути кутя. За давньою традицією, під час вечері в куті оселі ставлять дідух - останній обжинковий сніп з вівса, жита, льону і пшениці. Він повинен знаходитися в приміщенні протягом тижня. Згідно з повір'ям, він приносить в дім затишок і гарний настрій. Вечеря у Святвечір починається з молитви та запалення свічки на столі. Робиться це в знак пам'яті про душі предків. У вечері бере участь вся сім'я. Важливо - якщо незадовго до цього в домі хтось помер, ложку за столом ставлять і для нього. Першою стравою, яку дегустують за вечерею, є кутя. У день Різдва є традиція ходити на богослужіння до церкви. Ще однією важливою частиною різдвяних святкувань стало колядування. Тобто, виконання вітальних пісень, що здійснюють, як правило діти, ходячи в гості у Святий вечір і після нього.
Кружляють ангели над нами,
Немов пухнастий сніг,
З Різдвом святим,з чарівним святом,
Поздоровляю всіх!
|