Вітаю Вас Гість | RSS

Понеділок, 29.04.2024, 23:38



Меню сайту
Розкажіть про сайт друзям:
Пошук
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Наші партнери:
PEGAS Touristik

Наша кнопка:

ЗТБ


Головна » 2015 » Жовтень » 13 » Зі святом Покрова Пресвятої Богородиці та Днем захисника Вітчизни!
17:46
Зі святом Покрова Пресвятої Богородиці та Днем захисника Вітчизни!

   Здавна українці вважають Пресвяту Богородицю своєю заступницею і берегинею. У найтяжчі хвилини звертаються саме до неї і просять як рідну матінку взяти під свій покров, бути провідницею у хвилини поневірянь і порадницею на життєвій дорозі.
  Від Покрови починалися весілля, і дівчата цього дня ходили до церкви молитися про швидке заміжжя. За народною прикметою, чим більше снігу випадало на Покрову, тим більше весіль можна буде чекати в наступному році. 
   Історія свідчить, що в 910 році під час вторгнення сарацинів у межі Візантійської імперії, св. Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній, перебуваючи в 1-й день жовтня (14 жовтня за новим стилем) у Влахернському храмі, де зберігалася риза Богородиці, під час всенощного недільного співу бачили в повітрі явлення Пресвятої Діви Богородиці. Вона зняла зі своєї голови покрову і накрила нею тих, хто молився у храмі, захищаючи людей від ворогів видимих і невидимих. 
  Явлення спершу прославили віряни церкви, а потім жителі всього Константинополя. Жителі міста, почувши про це диво, почали сподіватися, що Бог за молитвами Заступниці позбавить їх від нашестя сарацинів. Незабаром після явлення Пресвятої Богородиці їх вигнали з Константинополя. У Влахернській церкві збереглася пам'ять про дивне явлення Богоматері, але грецька церква це свято не відзначає. 
 Покрова Пресвятої Богородиці вважається символом захисту, заступництва і втіхи, молитви про спасіння світу від бід і страждань. Цього дня віруючі просять у Цариці Небесної захисту та допомоги.
 Тому саме цього дня козаки теж відзначають своє свято.
В Україні свято Покрови тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів. Пресвята Богородиця вважається покровителькою українського козацтва.
Під покровом Богородиці запорожці не боялися нічого. Для запорізьких козаків це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердині завжди стояла Покровська церква. Вона була священною для кожного січовика – від її порога вони вирушали на захист рідної землі і з подякою за порятунок поверталися до неї після походів. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана..
Завдячуючи шанобливому ставленню українського козацтва, за святом закріпилася ще й друга назва – Козацька Покрова, а у свідомості народу воно почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство.
    У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія». А 2015 році  на Покрову ми святкуємо День захисника України! Присимо для України Покрову Пресвятої Богородиці  здоров’я для тіла та спасіння  душі для наших захисників.

 

Переглядів: 591 | Додав: shef | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]